Kupus, velika pomoć kod brojnih zdravstvenih tegoba

Kupus nije posebno hranjivo povrće: ima jedva 40 kalorija na 100 grama, ne više od boranije i mnogo manje od krompira, ali zato sadrži znatne količine fosfora, kalcijuma, kalijuma i sumpora, gvožđa, bakra, cinka i magnezijuma. Posebno je bogat vitaminom C, ali i vitaminima A, B1, B2, PP i K.

Svi ti elementi čine kupus hranom sa mnoštvom dobrih svojstava, ali samo ako se uzima u sirovom stanju. Važno je pritom birati zelene listove koji su mnogo bogatiji mineralnim solima od belih.

Ne može se poreći da je teško probavljiv i da stvara nadutost, ali je glavni „krivac“ za to upravo kuvanje u vodi, pošto ga voda oslobađa elemenata koji su dobri za probavu. Ako ne možete uvek da ga pripremite u sirovom stanju, možete da ga kuvate na pari.

I za kiseli kupus važi da je težak za probavu, a razlog je to što se obično kuva sa suhomesnatim proizvodima, koji mu i daju to svojstvo. Zapravo, fermentacija kupusa tokom kišeljenja zamenjuje vrenje koje bi bilo obavljeno tokom probave. Štaviše, takvo spremanje kupusa ima prednost, jer zadržava sve mineralne soli i vitamine sirovog kupusa.

Kupus je koristan i zbog svojih lekovitih svojstava, koja omogućuju ublažavanje raznih zdravstvenih tegoba:

Bolesti creva

Jedna ili dve čaše sveže napravljenog soka sirovog kupusa, svakoga dana između obroka, mogu da pomognu u slučaju proliva, kolitisa i upale creva.

Kašalj

Sirup od crvenoga kupusa smiruje kašalj.

Mamurluk

Posledice opijanja mogu da se suzbiju uzimanjem dve velike kašike sirupa od crvenoga kupusa.

Sirup se pravi tako da se kupusovom soku doda jednaka količina šećera (ili nešto viša), pa se kuva na pari dok se ne zgusne.

Čir na želucu

Tri nepune čaše soka od svežeg kupusa na dan, najbolji su lek za čireve na želucu. Lečenje se sprovodi dok se ne ozdravi.

Promuklost

Da ne bi ostali bez glasa, mnogi pevači pre izlaska na pozornicu popiju šoljicu nesoljene supe od kupusa, u koju je umešano jedno žumance.

Malokrvnost

Kupus je bogat mineralnim solima, vitaminima i hlorofilom, pa se preporučuje malokrvnim osobama koje bi ga trebalo da ga jedu sirovog ili kuvanog na pari, a bilo bi dobro da popiju po dve čaše isceđenog soka.

Thinkstock

Rane

Još u drevna vremena vojnici su oblagali svoje rane listovima kupusa. Primena je jednostavna: izaberu se zeleni listovi, operu u tekućoj vodi, obrišu, nožem se iseku korenovi, a listovi se istanje oklagijom ili običnom flašom. Zatim se iseku na potrebnu veličinu i lagano ugreju pre nego što se stave na ranu.

Apsces

Svi gnojni upalni procesi (furunkuli, flegmone, zanoktice, gnojne upale žlezda) mogu se lečiti kupusovim listom, koji će suzbiti upalu i izvući gnoj. Na gnojno mesto treba staviti tri sloja kupusovog lista, tako da pokriju veliku površinu i ostaviti ih da deluju nekoliko sati ili cele noći. Postupak se ponavlja sve do ozdravljenja obolelog mesta.

Bronhitis

Na grudi i leđa, prema tome gde je bol najjači, stave se tri ili četiri lista kupusa, pričvrste zavojem i ostave celu noć.

Čirevi

Listovi kupusa najdelotvorniji su u lečenju čireva. Postupak je isti kao kod rana. Listovi se menjaju sve do izlečenja obolelog mesta.

Rane

Obložite ranu listovima kupusa tako da prelaze njene ivice i menjajte ih, u početku, na svaka dva sata, a zatim na svaka četiri sata. Listovi kupusa izvlače nečistoću koja se odstranjuje čišćenjem rane slanom vodom (1 kafena kašika morske soli razmuti se u čaši prokuvane i ohlađene vode) svaki put kad se menjaju listovi.

Dermatoze

Akne, lišajevi i neke vrste ekcema ublažuju se oblogama od listova ili losionom od soka svežeg kupusa.

Modrice

Da bi se ublažile čak i veće modrice, potrebno je staviti obloge od listova kupusa, koji se menjaju čim se osuše, odnosno izgube svežinu.

IZVOR: B92, RADIOSARAJEVO.BA

Za ovaj recept nema komentara, ostavite komentar prvi!

Оставите одговор

Napomena: Komentari na sajtu izražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove web portala. Članovi su dužni da se uzdrže od bilo kakvog uvredljivog sadržaja, psovki, kao i svakog drugog neprimerenog sadržaja. Zadržavamo pravo da svaki uvredljivi sadržaj obrišemo bez najave i upozorenja.

Vaša email adresa neće biti javno objavljena. Obavezna polja za ostavljenje komentara *

*
*

*