Ovih pet masnoća bi trebalo da koristite u ishrani

Masnoće su dugo bile na spisku namirnica koje treba izbegavati, ali su novija istraživanja pokazala da mnoge od njih imaju i te kako povoljno dejstvo po naše zdravlje.

Štaviše, postoje one namirnice koje su toliko dobre da bi ih, iako su bogate masnoćama, trebalo jesti češće, kažu stručnjaci. Ovih pet izvora masnoće bi trebalo uvrstiti u jelovnik:

Slanina

Visokokvalitetna slanina, koja je dobijena od organski uzgojenog mesa, puna je kolina, koji se pokazao kao saveznik u borbi protiv Alchajmerove bolesti i nekih drugih hroničnih mentalnih bolesti. Uz to je dobar izvor različitih vitamina B kompleksa, kao i cinka. Ovi nutrijenti pomažu u proizvodnji serotonina, koji smanjuje anksioznost.

Puter

Nutricionistički gledano, puter ili maslac mnogo je zdraviji izvor masnoće nego što ljudi misle, a posebno ako dolazi od organskog mleka. Ovakve mlečne masnoće sadrže veću koncentraciju vitamina K2, koji pomaže telu da iskoristi kalcijum na pravilan način.

Avokado

Avokado je hrana bogata oleinskom kiselinom i vlaknima koja uravnotežuju hormone u organizmu i pojačavaju probavu. Takođe se smatra odličnom hranom za oporavak nakon vežbanja jer sadrži kalijum. Avokado je, takođe, pun belančevina.

Žumance

Preskočite omlet od belanaca i pojedite žumance. Ovo je još jedna zanemarena, a masnoćama bogata hrana koja je neverovatni izvor vitamina A, B i selena.

Crna čokolada

Istraživanja su pokazala da neke vrste čokolade mogu da zaštite srce. Potrebno je uneti 200 miligrama flavonoida da bi se poboljšala cirkulacija i unapredilo zdravlje srca. To može da se postigne sa dve kašičice kakaoa ili 50 grama tamne čokolade, koja sadrži najmanje 70 do 80 odsto kakaoa.

IZVOR: B92, PUNKUFER.HR, NEDELJNIK.RS

Za ovaj recept nema komentara, ostavite komentar prvi!

Оставите одговор

Napomena: Komentari na sajtu izražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove web portala. Članovi su dužni da se uzdrže od bilo kakvog uvredljivog sadržaja, psovki, kao i svakog drugog neprimerenog sadržaja. Zadržavamo pravo da svaki uvredljivi sadržaj obrišemo bez najave i upozorenja.

Vaša email adresa neće biti javno objavljena. Obavezna polja za ostavljenje komentara *

*
*

*