Prirodan izvor gvožđa i proteina: Ovo je najzdraviji namaz na svetu

Humus je popularno jelo sa Bliskog istoka, a postalo je trend u ishrani tokom prethodne decenije. Ono se sve češće nalazi i na trpezi naših domaćica, upravo zbog svojih hranljivih svojstva.

Arapski namaz humus se priprema od kuvanih leblebija, paste od susama, limuna i belog luka, a veoma je dobar za zdravlje jer sadrži mnogo vitamina, minerala i zdravih masti.

Osnovni sastojak humusa je leblebija, biljka koja je odličan izvor gvožđa.

Mnogi ljudi koji se opredele za vegansku ili vegeterijansku ishranu su zabrinuti zbog deficita gvožđa u organizmu, zbog čega se trude da humus bude zastupljen na njihovom svakodnevnom meniju.

„Osim toga, leblebija sadrži i vitamin C koji pomaže apsorpciji gvožđa“, objašnjava Sara Vikers za „Medikal dejli“ (Medical Daily) i dodaje da konzumiranje humusa može da pomogne ljudima koji imaju problema sa anemijom.

Zbog pogrešnog uverenja da samo meso sadrži mnogo proteina, postoji veliki broj biljaka koje sadrže ovu materiju – a humus je jedna od njih.

Humus je bogat izvor proteina, stvara duži osećaj sitosti i sprečava prejedanje.

„Ako želite da smanjite unos prerađenih životnjskih masti, možete koristiti humus kao zamenu za maslac ili majonez“, savetuje Sara.

Sam humus ima odličan ukus, a na tržištu možete pronaći ovaj namaz i sa čilijem, avokadom, kikirikijem.

Izvor: Super žena

Za ovaj recept nema komentara, ostavite komentar prvi!

Оставите одговор

Napomena: Komentari na sajtu izražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove web portala. Članovi su dužni da se uzdrže od bilo kakvog uvredljivog sadržaja, psovki, kao i svakog drugog neprimerenog sadržaja. Zadržavamo pravo da svaki uvredljivi sadržaj obrišemo bez najave i upozorenja.

Vaša email adresa neće biti javno objavljena. Obavezna polja za ostavljenje komentara *

*
*

*